Hoe omschrijf je een drukkleur?

Een blog over een drukkleur geeft niet de meest sexy tekst, maar het kan bijna niet anders om dit probleem uit te leggen.

Ik zat in mei met een groep vrienden, natuurlijk op veilige afstand, van de voorjaarszon te genieten toen een oude bekende langskwam met haar nieuwe vlam. En hoewel de zon al enige weken onze huid kleurt, was zij witter dan wit. Engelse adel was het eerste dat bij mij op kwam. En net toen ik hier een quasi leuke opmerking over wilde maken, vertelde zij dat ze blij was eindelijk weer wat kleur te hebben. Wat voor mij melkwit was, bleek voor haar al een flinke teint.

Als vormgever ben ik veel bezig met kleur. Maar hoe omschrijf je een kleur? Vakmensen werken met kleurcodes zoals cmyk, RGB, PMS of RAL. Buiten deze groep heb je vooral te maken met kleur-interpretatie. Hoe licht is lichtblauw? Hoe groen is gras? En dat van de buren? Ben je hier eenmaal uit, dan krijg je ook nog te maken met de technische (on)mogelijkheden.

Neem bijvoorbeeld brandweerrood. De verfkleur hiervan is RAL 3000. De drukkleur in cmyk (dat is vier-kleurendrukwerk) is 0/100/100/0. Er is echter geen Pantone® kleur voor RAL 3000. PMS 485 komt in de buurt, maar hierbij moet je 1% zwart extra gebruiken. En het eindresultaat is ook nog afhankelijk van de ondergrond waar de kleur op wordt aangebracht. Erg technisch dus, terwijl jij misschien gewoon een lekkere stevige rode kleur wilt hebben.

Om verwarring te voorkomen kan ik een kleurcode mailen die jij via internet kan opzoeken om deze op jouw beeldscherm te beoordelen. Maar heb je wel eens gezien hoeveel verschillende kleurinstellingen je kan toepassen op het beeldscherm van jouw mobiel, tablet of laptop? De kleur zal er iedere keer toch weer net anders uitzien. En een beeldschermkleur (RGB) is anders opgebouwd dan een drukwerkkleur (cmyk of PMS).

In dit geval is het fijn om terug te kunnen grijpen op de ouderwetse techniek van de envelop met postzegel. Jij scheurt een pagina uit een folder of tijdschrift, omcirkelt de gewenste kleur stuurt en deze via de ‘slakkenpost’ naar mij. Vervolgens kan ik een PMS-kleurlabel terugsturen met daarop de drukkleur die het dichts in de buurt komt. Maar ook dan zal er bij het eindresultaat altijd nog een kleurverschil optreden. Een PMS-kleur is toch net anders dan cmyk drukwerk. Ook afwerking met bijvoorbeeld glanslak heeft invloed op de kleur van het drukwerk.

Al met al een lastig onderwerp. Heb jij een goede tip hoe dit eenvoudiger kan, of wil je meer informatie over dit onderwerp, dan hoor ik dat graag van je. Dat kan via een brief in een envelop met postzegel, maar mailen mag natuurlijk ook.

Deze column is eerder in aangepaste vorm verschenen op de website van https://idee-vormers.nl/